روزنامه نیویورک پست گزارش داده جرج سوروس میلیاردر چپگرای آمریکایی و مؤسس «بنیاد جامعه باز» بیش از ۵۰ میلیون دلار به شبکهای از گروههای حامی رژیم اسلامی حاکم بر ایران کمک کرده است. شبکهای که اعضای آن در زمان ریاست جمهوری جو بایدن نفوذ قابل توجهی در کاخ سفید به دست آوردهاند. این گروهها برای لغو تحریمهای ایالات متحده علیه رژیم اسلامی حاکم بر ایران تلاش میکنند و به دنبال «احیای برجام» هستند.
در این گزارش که نهم دسامبر (۱۸ آذرماه) منتشر شد آمده است که بررسی سوابق «بنیاد جامعه باز» (وابسته به سوروس) نشان میدهد که وی از سال ۲۰۱۶ مبلغ حیرتآور ۴۶/۷ میلیون دلار به «گروه بینالمللی بحران» کمک کرده است. این گروه یک اندیشکده است که به دنبال تأثیرگذاری در سیاست آمریکا به نفع رژیم اسلامی حاکم بر ایران است.
رابرت مالی مسئول پیشین وزارت خارجه آمریکا در امور ایران که مجوز امنیتی وی به اتهام سوء استفاده از اطلاعات طبقهبندی شده لغو شده و پرونده وی در افبیآی در حال بررسی است تا زمانی که در سال ۲۰۲۱ به دولت بایدن پیوست، مدیرعامل «گروه بینالمللی بحران» بود.
گابریل نورونها مشاور پیشین وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در زمان پرزیدنت ترامپ به «نیویورک پست» میگوید: «سوروس بطور مستمر از سازمانهایی حمایت میکند که برای رژیم اسلامی حاکم بر ایران مالهکشی میکردند و در شرایطی که حکومت به شدیدترین شکل ممکن حقوق بشر را نقض میکند آنها برای پیشبرد تبلیغات حکومت این وضعیت را کم اهمیت جلوه میدادند.»
بررسیها نشان میدهد «گروه بحران» در سال ۱۹۹۴ با سرمایه اولیهای که سوروس در اختیارشان گذاشت تشکیل شد و در تمام این سالها بودجه این گروه از جانب سوروس و پسرش الکساندر تأمین شده است.
گزارشی که اواخر سپتامبر ۲۰۲۳ درباره «شبکه لابیگران» رژیم اسلامی حاکم بر ایران در آمریکا منتشر شد، سه نفر از زیردستان رابرت مالی از میان دانشگاهیان ایرانی- آمریکایی عضو این شبکه بودند.
آنها در این شبکه تلاش میکردند به صورت حرفهای سیاستگذاران ایالات متحده را متقاعد کنند که تحریمها علیه رژیم اسلامی حاکم بر ایران را کاهش دهند و درواقع فرصتی برای ادامه جاهطلبیهای هستهای حاکمان تهران فراهم کنند. نورونها میگوید: «اگر شما رژیمی میبودید که برای برداشتن موانع نظام سیاسی ایالات متحده برنامه داشتید، این دقیقاُ راهی بود که میتوانستید بروید.»
رابرت مالی وقتی از طرف دولت بایدن به عنوان نماینده آمریکا در مذاکرات اتمی منصوب شد، آریان طباطبایی را که عضو «گروه بحران» بود به عنوان یکی از دستیاران خود استخدام کرد. پس از آن بود که طباطبایی ارتقاء شغلی گرفت و در یک پست بالاتر در پنتاگون که به مجوز امنیتی نیاز دارد مشغول به کار شد. این موضوع خشم جمهوریخواهان را برانگیخت.
علی واعظ یکی دیگر از دستیاران رابرت مالی در «گروه بحران» بود. مؤسسه «سمافور» ایمیلهایی را افشا کرد که نشان میداد واعظ با شماری از مقامات وزارتخارجه رژیم اسلامی حاکم بر ایران از طریق ایمیل در ارتباط بود. وی پنج دیدار در کاخ سفید با مقامات ارشد امنیت ملّی بایدن داشته است.
دینا اسفندیاری یکی دیگر از اعضای «گروه بحران» بود که رابرت مالی وی را به عنوان مشاور ارشد خود استخدام کرد. سال ۲۰۲۱ اسفندیاری و واعظ در یک مقاله نوشتند که انتخاب ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور «فرصتی واقعی برای پیشرفت در مذاکرات هستهای» است.
انتصاب مالی در سال ۲۰۲۱ به عنوان مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا با نادیده گرفتن تحریمها علیه رژیم اسلامی حاکم بر ایران همراه شد. دولت بایدن متهم است «کارزار فشار حداکثری» علیه رژیم اسلامی حاکم بر ایران را که در دوران ریاست جمهوری پرزیدنت ترامپ اعمال شد نادیده گرفته است. شماری از سناتورهای جمهوریخواه میگویند اجرای ضعیف تحریمها توسط دولت بایدن حدود ۹۵ میلیارد دلار برای آخوندها درآمد داشته است.
یک هفته پیش از انتشار این گزارش، گیلعاد اردان سفیر اسراییل در سازمان ملل به «فاکس نیوز» گفته بود بنیاد جرج سوروس به سازمانهای ضد اسراییلی در آمریکا حدود ۱۵ میلیون دلار کمک کرده است. وی گفته بود «کمکهای سوروس به سازمانهایی که به دنبال نابودی کشور اسراییل به عنوان یک کشور یهود هستند شرمآور است. اما از این کمکها تعجب نمیکنم.»