بلومبرگ گزارشی درباره نقش حسین شمخانی، فرزند علی شمخانی، در دور زدن تحریمهای آمریکا در صادرات نفت ایران و روسیه منتشر کرده است. بلومبرگ نوشت: «شرکت Milavous از مقر خود در دبی میلیاردها دلار از فروش کالاهایی که مبداشان ایران، روسیه و جاهای دیگر بوده، درآمد کسب کرده است». در این گزارش تحقیقی از حسین شمخانی به عنوان سلطان معاملات نفت ایران و روسیه نام برده شده است.
دوسال پیش که شرکت میلاووس (Milavous Group Ltd.) دفتری را در یکی از گرانترین و شیکترین برجهای دوبی اجاره کرد، نامش را کمتر کسی شنیده بود. اما در عرض چند ماه این شرکت به نفوذ گستردهای در بازارهای جهانی انرژی دست یافت.
به گزارش بلومبرگ به نقل از بیش از دوازده منبع آگاه، حسین شمخانی، پسر علی شمخانی، وزیر دفاع دولت خاتمی و مشاور سیاسی خامنهای، در سطوح بالای مدیریتی میلاووس قرار دارد و به لطف حضور او، این شرکت توانسته است از فروش نفت و فرآوردههای نفتی ایران و روسیه میلیاردها دلار پول به جیب بزند.
کمتر کسی در دبی و محافل تجارت جهانی از هویت واقعی حسین شمخانی آگاه است و اکثرا او را به با نام «هکتور» میشناسند و تعداد کمتری حتی نسبت به نفوذ گسترده او آگاهی دارند. با این حال چند منبع آگاه از فعالیتهای هکتور به بلومبرگ گفتند که او معاملات بخشهای قابلتوجی از نفت ایران و روسیه را در دست دارد. به گفته این منابع شرکتهای عضو شبکه تجاری او علاوه بر نفت تحریم شده تهران و مسکو، به معامله نفت دیکر کشورهای تحریم نشده نیز میپردازند و گاهی اوقات نفت خام حوزههای مختلف را آنچنان با هم مخلوط میکنند که حتی خریدارانی که این بشکهها را آزمایش میکنند، نمیتوانند به مبدا آنها پی ببرند.
بلومبرگ این گزارش را در نتیجه گفتگو با بیش از سی نفر از آشنایان به فعالیتهای حسین شمخانی و بررسی چندین سند اختصاصی، تنظیم کرده است.
حسین شمخانی تحت تحریمهای ایالات متحده نیست و قوانین امارات نیز مانع از تجارت شرکتها با نفت ایران یا روسیه نمیشود. همچنین افرادی که در شبکه او هستند، با خریداران چینی تجارت قابل توجهی انجام میدهند. ارز استفاده شده در بسیاری از این معاملات «یوآن چین است» و در نتیجه آنها کاملا خارج از نظارت تحریمهای آمریکا صورت میگیرد.
بلومبرگ میگوید آمریکا تلاش کرده است تا تجارت شمخانی را مختل کند، اما موفقیت چندانی نداشته است. این کشور کشتیهایی را که گفته میشود توسط شمخانی کنترل میشوند، تحریم کرده است، اما این تلاشها تأثیر قابل توجهی بر تجارت او نداشته است. این گزارش میافزاید: «به گفته برخی منابع، در اوایل آوریل، وزارت خزانهداری آمریکا حدود ۱۲ کشتی مرتبط با شبکه شمخانی را بدون افشای ارتباط مستقیم با او تحریم کرد. با این حال، بیش از ۶۰ کشتی که عملا تحت کنترل او هستند، همچنان تحریم نشدهاند».