آیتالله محسن اراکی، رئیس مرکز تحقیقات علمی حکومت اسلامی طی سخنانی در اختتامیه پنجمین همایش کتاب سال حکومت اسلامی در مدرسه عالی دارالشفاء قم گفت: ولایت یک امر درونی و قلبی نیست بلکه یک مسئله اجتماعی است و باید ساختار اجتماعی بر مبنای فرمان امام زمان مدیریت شود.
آیتالله اراکی با تاکید بر اینکه امام غایب است و نه امامت او، گفت: امامت غیبتپذیر نیست؛ پس باید نائبی باشد که امور را به نیابت از امام انجام بدهد. کسانی که میگویند ولایت مطلقه را قبول نداریم اصلا نمیدانند ولایت چیست.
وی افزود: ما یا حاکمیت امام را قبول داریم یا نداریم. اگر حاکمیت او را قبول داریم پس در دروان غیبت باید نائبی داشته باشد که از او نیابت کند. برخی بزرگان به موضوع توجه ندارند. اگر کسی در بحث ولایت قایل به تقسیم باشد، یعنی بخشی از ولایت را به طاغوت سپرده است. این هم تعدد حاکمیت میآورد و هم اینکه قائل به ولایت فاسق شده و این خلاف شرع است.
رئیس مرکز تحقیقات علمی حکومت اسلامی با بیان اینکه امروز به فقهی نیاز است که در بستر برقراری حکومت اسلامی باشد گفت: باید در جامعه جا انداخت که حاکمیت ولی فقیه یعنی حاکمیت امام زمان. دین یعنی حاکمیت و حاکمیت بدون اذن خدا ممکن نیست و از سوی دیگر نه در قرآن، نه در روایات و نه در شرایط امروز تعدد حاکمیت قابل پذیرش نیست.
عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: اگر قائل باشیم که در دوران غیبت، حاکمِ نائب از امام نداریم این به معنای گوشهگیری و استعفای خداوند از حاکمیت است، در حالی که اتمام نعمت خدا آن است که جامعه بشر را تمکین ببخشد که از حاکمی تبعیت کند که او در اداره جامعه جز به فرمان خدا عمل نمیکند.
در این راستا اراکی معنای اتمام نعمت در فرهنگ قرآنی و دینی را در اختیار خدا بودن حاکمیت جامعه دانست و افزود: اموری همچون امر به معروف که فقط به زبان نیست، مهم اقامه معروف و برچیدن بساط منکر از جامعه است که این کار اولیای الهی و نائبان آنان است.
وی با تاکید بر اینکه حوزه علمیه باید ضرورت وجود حکومت اسلامی و محتوای آن را تامین کند، افزود: چرا بعد از ۴۵ سال هنوز دانشآموزان و دانشگاهیان ما اولیات مسایل حکومت اسلامی را نمیدانند؟ حوزه علمیه در این رابطه هزاران اثر و کتاب تولید کرده و کوتاهی از ناحیهی حوزه نیست. صدا و سیما، آموزش و پرورش و دانشگاهها مقصرند که این دانش را منتقل نمیکنند.
اراکی در پایان از ریاست جمهوری و وزارت علوم درخواست کرد تا تدبیری اندیشیده شود که صدا وسیما، دانشگاهها و مراکز آموزشی، دانش اسلامی که توسط حوزه تولید، تدوین و پخش میشود را در اختیار جامعه بگذارند تا به مرحله اجرایی برسد.