چند روز قبل از مراسم تحلیف رئیسی، مقامات دولت بایدن به شدت نسبت به احتمال بازگشت سریع به برجام که پرزیدنت ترامپ از آن خارج شد، ناامید هستند و ترس آن دارند که دولت جدید در تهران به سرعت مشغول تحقیقات و تولیدات اتمی است و مطالبات جدیدی از آمریکا را آماده میکند.
به نوشته این نشریه، روشن نیست که آیا رئیسی تیم فعلی مذاکره کننده را نگه خواهد داشت یا آنها را با وفاداران به خودش جایگزین خواهد کرد که احتمالاً مصمم خواهند بود نشان دهند که میتوانند توافق بهتری به دست آورند. برای سالیان، رئیسی مبلغ چیزی بوده که آن را ”اقتصاد مقاومتی“ مینامند و بر این پایه استوار است که ایران نیازی به تجارت با جهان نداشته و نیازی به بازبودن به خارج ندارد. حالا، مشکلات اقتصادی که به واسطهٔ موج پنجم ویروس کرونا و کمبود آب که بخشی از علت آن سوءمدیریت دولت است، تشدید شده، موجب اعتراضات خشونتبار شده است.
بنابر گزارش نیویورک تایمز، نگرانیها درست در شرایط معکوس یک ماه پیش است، زمانی که مذاکره کنندگان آمریکایی، بر این باور بودند که قبل از ابراهیم رئیسی در آستانه دستیابی به توافق هستند. اکنون در مرکز غنیسازی اصلی رژیم در نطنز، سانتریفیوژها در حال چرخش هستند و شروع به غنیسازی مقادیر کمی از سوخت هستهای میکنند. در جاهای دیگر، مقداری از اورانیوم در حال تبدیل شدن به شکل فلزی است – ایرانیان اصرار دارند که این غنیسازی برای اهداف پزشکی است، اگرچه این فناوری برای تشکیل کلاهک نیز مفید است.
روز چهارشنبه، خامنهای یک مطالبهٔ کلیدی را تکرار کرد: آمریکا تضمین کند که دیگر هیچگاه همانند پرزیدنت ترامپ از توافق اتمی خارج نخواهد شد. آنتونی بلینکن و رابرت مالی گفتهاند که در یک دمکراسی راهی برای بستن دستان رئیسجمهور در آینده وجود ندارد.
اگر دیپلماسی مذاکرات ایران و آمریکا بر سر احیای برجام شکست بخورد، هر دو طرف زیان بسیاری خواهند دید. برای بایدن، بازگرداندن توافق هستهای ۲۰۱۵، با امید محدود کردن دوباره ی برنامه ی هستهای تهران، هدفی برتر و مهم است.