نورالله شیرزاده، خبرنگار خبرگزاری دیلی بیست فرانسه در گزارشی آورده است که طالبان هرگز واکنش خود را در مقابل تاخیر دولت بایدن در خارج کردن نیروهای آمریکایی از افغانستان مخفی نکرده اند و اکنون که این تاخیر اتفاق افتاده، ممکن است نیروهای آمریکایی مجبور شوند با یک موج خشونت و افسار گسیخته برخورد کنند.
ساعتی پس از اعلام دولت بایدن مبنی بر تعویق خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان رهبران گروه تروریستی طالبان تشکیل جلسه دادند. این گروه اعلام کرد که مذاکرات صلح را تحریم خواهد کرد مگر اینکه همه نیروهای خارجی کاملاً از افغانستان خارج شوند. ملاصالح خان، فرمانده گروه طالبان از استان هیرمند افغانستان، در گفتگو با روزنامه دیلی بیست، گفت که گروه طالبان کاملا آماده حمله علیه نیروهای دولت آمریکا است و افغانستان را برای آنها به کابوس تبدیل خواهد کرد.
ملا مجاهد رحمان، یکی دیگر از فرماندهان طالبان از استان غزنی، افزود: ما این قدرت را داریم که حدود ۱۰۰،۰۰۰ مهاجم از کشورهای مختلف را در افغانستان شکست دهیم. وی با اشاره به اینکه ۳۵۰۰ نظامی آمریکایی هنوز در این کشور مستقر هستند، گفت: در صورت تأخیر در خروج آمریکا از افغانستان، طالبان مذاکرات کلیدی صلح را بایکوت می کند.
کارشناسان می گویند این واکنش نباید تعجب آور باشد. اندرو واتکینز، تحلیلگر ارشد گروه بحران در افغانستان، به دیلی بیست گفت: افغانستان به احتمال زیاد شاهد یک فصل جنگ بدون محدودیت، با حمله به مراکز استانهای افغانستان و همچنین علیه نیروهای خارجی خواهد بود. واتکینز گفت: احتمال مصالحه طالبان با دیگر گروه های ذینفع بیش از احتمال توافق آن ها با دولت جو بایدن است، چرا که طالبان طرفدار تقسیم قدرت نیستند.
رحمت الله نبیل، رئیس پیشین سرویس جاسوسی افغانستان، به دیلی بیست گفت: جزئیات یک توافق بالقوه بین طالبان و دولت افغانستان بزودی افشا می شود. یکی از پیشنهادات ایالات متحده، توافق نامه تقسیم قدرت بین طرفین درگیر می باشد که مورد انتقاد اعضای کنگره آمریکا قرار گرفته است. بایدن در این زمینه، برخلاف پرزیدنت ترامپ بسیار ضعیف عمل میکند.
خانم نبیل گفت: طالبان در حال رایزنی با رهبران خود در پاکستان هستند. اگر روند صلح سقوط کند و آمریکایی ها عقب نشینی کنند، ما در بحران دیگری فرو خواهیم رفت. حکمتالله اعظمی، معاون مرکز مطالعات درگیری و مطالعات صلح، یک اتاق فکر افغانستان که از نزدیک تحولات سیاسی را مشاهده می کند، ارزیابی مشابهی ارائه داد: شاخه نظامی طالبان احساس می کند که میتواند با استفاده از ضعف بایدن به آمریکایی ها القا کند در صورت عدم تعهد آمریکا به وعده خروج از افغانستان، آنها خشونت را از سر خواهند گرفت. اعظمی به روزنامه دیلی بیست گفت: متأسفانه، شاخه سیاسی بایدن که مذاکرات را انجام می دهد قادر به متقاعد کردن آنها نیست. در هر صورت، افزایش خشونت اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. اعظمی با اشاره به اطلاعات جمع آوری شده توسط سازمان خود گفت: آنها درک می کنند که این کار آسان نخواهد بود، و ایالات متحده کاملاً مجهز است تا بتواند به حملات آنها پاسخ دهد، اما بسیاری از آنها به هر حال حاضر به درگیری متمایل هستند. در همین حال، مقامات دولت افغانستان ترجیح می دهند خوش بین باشند، زیرا اقامت طولانی مدت ایالات متحده در افغانستان به آنها فرصت بیشتری می دهد تا با فشارهای دیپلماتیک بر طالبان به توافق خوبی برسند؛ یک آتش بس احتمالی.
یک مقام ارشد امنیتی دولت افغانستان گفت: من فکر می کنم تعویق خروج نیروها می تواند یک امر خوب برای افغانستان باشد. این امر طالبان را مجبور خواهد کرد تا در موضع خود تجدید نظر کنند. آنها خیلی چیزها را به دست آورده اند، بعید است که همه آنها را به خطر بیندازند. با این حال ملا صالح خان یکی از فرماندهان گروه تروریستی طالبان همچنان با سخنانی تهدید آمیز میگوید: ما هرگز جهاد خود را پس از معامله طالبان و ایالات متحده متوقف نخواهیم کرد. طالبان هیچ چیز برای از دست دادن ندارد، اما دولت دست نشانده افغانستان همه چیز را از دست خواهد داد.