رسوایی ‘ستاره درخشش’ در گزارش مایکل مک کال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان

0
213

مایکل مک‌کال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا می‌گوید، به شواهد معتبری دست پیدا کرده که نشان می‌دهد سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده (USAGM) بطور نادرست از مدیر سابق بخش فارسی صدای آمریکا که متهم به «آزار لفظی کارکنان، دزدی و سوء مدیریت در بودجه، جعل مدرک و دروغ‌بافی» است حمایت می‌کرده است.

مایکل مک کال نماینده ایالت تکزاس در کزارشی که روز جهارشنبه ۲۲ ژوئن متن PDF آن در وبسایت کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان منتشر شده، بطور ویژه به نام ستاره درخشش مدیر پیشین بخش فارسی صدای آمریکا اشاره کرده است. در این گزارش با ارائه مدارک و مستندات گفته شده که درخشش در دوران مدیریت خود در بخش فارسی صدای آمریکا درباره مدارک تحصیلی‌اش «دروغ‌بافی» کرد، «مدارک جعلی» ارائه داد و «از منابع مالی آن سازمان که مالیات‌دهندگان آمریکایی تأمین‌کننده هستند برای هزینه‌های شخصی سوء استفاده کرد.»

این در حالیست که تا پیش از این مک‌کال در مصاحبه‌های خود تلاش می‌کرد با رعایت مسائل حقوقی مستقیم به نام ستاره درخشش اشاره نکند و رسانه‌های بین‌المللی نیز از عبارت «مدیر پیشین بخش فارسی صدای آمریکا یا «کارمند سابق USAGM» استفاده می‌کردند.

شبکه خبری فاکس نیوز گزارش داد که «تحقیقات سه ساله مک‌کال بطور مشخص روی اقدامات ستاره درخشش متمرکز شده که در اوایل ژانویه ۲۰۲۱ در دولت ترامپ از کار برکنار شد اما با وجود اتهاماتی که به وی وارد شده بود «بدون از دست دادن حقوق یا درجات شغلی» یک روز پس از آغاز ریاست جمهوری بایدن به بازگردانده شود.

فاکس نیوز تأکید کرده «طبق اسناد به دست آمده توسط کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، وکیل ستاره درخشش و سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده هر دو [از مواضع قبلی خود] عقب‌نشینی کرده‌اند.»

مک‌کال معتقد است طی سه سال گذشته «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» نهاد ناظر بر «صدای آمریکا» و «رادیو فردا» در بررسی تخلفات مدیر سابق بخش فارسی صدای آمریکا ناموفق عمل کرده و به اندازه کافی به موارد تخلف وی رسیدگی نکرده است.

این نماینده در همین ارتباط به فاکس‌ نیوز می‌گوید، «پرونده درخشش نشانه یک موضوع بزرگتر است، این نگران‌کننده است که سازمانی که معمولاً افراد تحصیلکرده خارجی را استخدام می‌کند، فرآیند قوی‌تری برای بررسی وضعیت کارمندان و امکان شناسایی مدارک جعلی که ارائه می‌شوند ندارد… پرونده درخشش صلاحیت و اعتبار کل سازمان رسانه‌های جهانی آمریکا را زیر سؤال می‌برد و و پیامدهای این شکست باید بررسی شود.»

بخشی از تحقیقات کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا عمدتاً روی اتهامات درخشش مربوط به جعل مدرک دکترا و مدارک تحصیلات عالی وی متمرکز است. درخشش ادعا کرده بود از دانشگاه معتبر سوربن فرانسه مدرک دکترا دریافت کرده اما مسئولان این دانشگاه اعلام کرده بودند مدرکی که به وی ارائه شده یک مدرک دانشگاهی و تحصیلی  نیست بلکه فقط یک تأییدیه برای ساعت‌های دوره‌های آموزشی است که وی گذرانده است. این دانشگاه اطمینان داده بود که درخشش هیچگونه مدرک دکترا از این دانشگاه دریافت نکرده است.

طبق گزارش فاکس‌نیوز در فوریه سال ۲۰۲۲ یکی از مقامات سفارت فرانسه به صورت رسمی به کمیته روابط خارجی آمریکا اعلام کرد که درخشش مدرک دکترا دریافت نکرده است.

در بخشی از گزارش ۶۸ صفحه‌ای کمیته روابط خارجی آمریکا به مواردی پرداخته شده که مربوط به سوء مدیریت و هدر رفتن بودجه‌‌هایی است که از جیب مالیات‌دهندگان آمریکایی تأمین می‌شود. به عنوان مثال در صفحه ۱۱ گزارش آمده: الیزابت رابینز معاون پیشین مدیرعامل سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده صدای آمریکا گزارش داده بود که درخشش ۹۵ هزار دلار از بودجه دولت را با سوء مدیریت خرج کرده است. این مورد شامل قرارداد با شرکت «Abstraction Media» عمدتاً برای تولید محتوای تلویزیونی می‌شد که اگر توسط پرسنل صدای آمریکا تولید شده بود هزینه کمتری می‌داشت. یکی دیگر از این موارد ساخت برنامه‌ای به مناسبت نوروز بود که قبلاً در صدای آمریکا تولید می‌شد که موفقیتی به مراتب بیشتر داشت و آمار بازدید آن در یوتیوب نشان می‌داد که از برنامه‌ای که تولید آن به شرکت Abstraction Media واگذار شد مخاطب بسیار بیشتری داشت.

از دیگر اسنادی که کمیته آن را بررسی کرده، دادن اضافه‌کاری به برخی کارمندان خاص، دخالت تأثیرگذار در استخدام افراد، طفره رفتن از پاسخ به سؤالات، هدر دادن بودجه‌ها در سفرها و مأموریت‌های غیرضروری است.

ستاره درخشش از سال ۲۰۱۴ تا ژانویه ۲۰۲۱ به عنوان مدیر بخش فارسی صدای آمریکا فعالیت می‌کرد. بر اساس گزارش‌ این کمیته، «درخشش دست‌کم در یک مورد با یک کارمند رفتار متفاوتی داشته و برادر آن کارمند را برای یک موقعیت شغلی سطح بالا استخدام کرده است.»

فاکس‌نیوز در گزارش خود درباره این پرونده می‌نویسد، شماری از مدیران ارشد USAGM تلاش کردند از راه‌های مختلف روند تحقیقات در مورد پرونده درخشش را متوقف کنند. برای مثال، «آماندا بنت مدیرعامل سازمان رسانه‌های جهانی آمریکا تلاش کرده تا کارکنان با مک‌کال ارتباط مستقیم نداشته باشند. وی از این نماینده درخواست یک ملاقات شخصی داشته  و استدلال کرد که تمرکز تحقیقات روی یک کارمند خاص از منابع خبری آژانس است که توانایی آن را برای انجام مأموریت حیاتی خود در سیاست خارجی محدود می‌کند.»

با این حال، در گزارش کمیته روابط خارجی آمده «اصرار او [آماندا بنت] مبنی بر اینکه تحقیقات از یک کارمند خاص هدر دادن منابع بوده، حاوی چند نکته است: درخشش یک کارمند اداری سطح پایین نبود، بلکه رئیس بخش فارسی صدای آمریکا بوده که یکی از واحدهای بسیار مهم سازمان رسانه‌های جهانی آمریکاست و یکی از کلیدهای منافع قدرت نرم آمریکا در خاورمیانه است. درخشش توانست بازرسان قبلی وزارت خارجه و متخصصان امنیت و منابع انسانی USAGM را فریب دهد، تشخیص اینکه کجای کار غلط بوده، کلید جلوگیری از تکرار چنین سوء استفاده‌هایی توسط دیگران است.»

این کمیته همچنین اعلام کرد، «انتشار وسیع این پرونده فرصتی برای بازدارندگی ایجاد می‌کند، اما همزمان خطر اخلاقی نیز به وجود می‌آورد: اگر درخشش به پاسخگویی کشانده شود، کسانی که همچنان دروغ می‌گویند و بودجه‌های دولتی را هدر می‌دهند ممکن است در عملکردشان تردید کنند؛ اما اگر او از پاسخگویی امتناع کند، آنها [سوء استفاده‌کنندگان] ممکن است جسور شوند. در نهایت شناسایی آن مقامات USAGM مهم است که در طرح سؤال‌های درست کوتاهی کرده‌اند و می‌بایست پاسخگو شوند».

توافق جامع همکاری بین رژیم ملاها و ‌روسیه تعلیق شد
رئیس تعزیرات پاوه توسط پارتیزان های مسلح به هلاکت رسید